Nemzetközi szakmai előzsűri

Az előzsűri által kiválasztott 5 terv és 5 épület alkotói a Média Építészeti Díja gáláján mutathatják be projektjeiket, melyre az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2019. november 8-án, 17:00 órakor kerül sor.  

Indira van’t Klooster
építészettörténész, az ARCAM igazgatója
Ruta Leitanaite
építészetkritikus, kurátor

Az A10 új európai építészet online magazin alapítója és főszerkesztője, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke. Építészettörténészként végzett, számos olyan építészeti szervezetnél dolgozott, mint az Amszterdami Építészeti Akadéma vagy a Helyi Építészet nevű holland alapítvány, amely egyrészt a pályázatok és európai közbeszerzési eljárások kapcsán a jó megrendelő mibenlétét, másrészt a helyi, regionális és nemzeti szintű építészet politikát népszerűsítette. Olyan nemzetközi zsűrik tagja is volt, mint a skót Doolan Díj, az AIAC Fiatal Olasz Építésze Díj, a Fiatal Észt Építész Díj, illetve a rotterdami Maaskant Díj. Kutatási területe az európai utópista közösségek. Idén kinevezték az Amszterdami Építészeti Központ igazgatói posztjára.

A nemzetközi előzsűri litván tagja a 2000-es évek óta aktív újságíró és számottevő véleményformája az építészeti szcénának. Vilnius építészettörténetének szakembere, aki állandó kiállítások mellett számos nemzetközi tárlat kurátora is volt, többek között Dél Koreában és Japánban. Rendszeres szerzője volt az A10 magazinnak, Litvániában pedig még egy rádióműsort is vezet 2013 óta. (Építész kerestetik) A Balti országok legnagyobb építészeti versenyein rendszeresen zsűritag, az olyan európai megmérettetéseknek, mint például a Mies van der Rohe-díjnak pedig független szakértőjeként dolgozik. Jelenleg a Litván Építészek Szövetségének elnöke.

Saimir Kristo PhD
építész, urbanista
Z. Halmágyi Judit DLA
építész

A tiranai POLIS Egyetem Építészet és Design Karának dékánhelyettese, az USA Külügyminisztériuma által támogatott International Visitor Leadership Program alumnusa. Kurátora volt a Tiranai Építészeti Hétnek 2014-ben, az azt követő évben pedig a Tiranai Design Hét szervezője volt. Részt vett a város legtöbb szabályozási tervének megalkotásában, jelenleg is számos szakmai ülés és tudományos konferencia üléselnöke, valamint nemzetközi versenyek állandó zsűritagja. Kulcsfigurája volt az A10 folyóiratnak, az albán Jövő Építészete Programnak, és szervezője a tiranai PechaKucha Night-nak is. Írásait számos albán építészeti könyvben és tudományos folyóiratban megtalálhatjuk.

Pro Architectura-díjas építész, designer, városfejlesztési szakember. Több rangos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott, dolgozott már Balin, tervezett Koppenhágának és a nemzetközi hírnévnek örvendő holland Erick van Egeraat munkatársaként is alkotott már. 2007-ben DLA tudományos minősítést szerzett. Kutatási területe: Az építészet (táj, építészet, belsőépítészet, design) mint emergens folyamat. Jelenleg vezető építész tervezője a ZHJ Architectsnek, a sattelite formában működő építészeti atelier-nek, alkotó műhelynek. A XIII. kerületi építészeti tervtanács tagja valamint oktató, főiskolai docens a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékén, oktató a Környezetkultúra alapszakon, az Építőművész mesterszak vezetője.

Médiazsűri

A döntős projektek tervezői az Uránia színpadán mutathatják be műveiket a közönség előtt. A prezentációkat a neves újságírókból és média szakértőkből álló médiazsűri pontozza nyilvánosan a gálán, kiknek összesített pontszámai döntik el, mely épület és terv nyerje el a Média Építészeti Díját!

Csernátony Dóra
szerkesztő, producer
Eszes Andrea
szerkesztő-újságíró

A mozgóképszakma kreatív és gyakorlati területein egyaránt dolgozik, jelenleg a Propaganda című portréműsor egyik alkotója, valamint Horváth Lili “Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre” című filmjének producere. A Propaganda csapatával, Kistamás Lászlóval és Till Attilával 1994 óta készítenek kulturális tv-műsorokat. Első közös munkájuk, a VákuumTv című multimédia-kabaré volt, a rendszerváltozás követő időszak egyik izgalmas művészeti helyszínén, a Tilos az Á-ban.  Mozgóképes pályafutásukat a Magyar Televízió kulturális híradójában, a Múzsában kezdték, majd a Baló György vezette Tv3-ban folytatták egészen a csatorna megszüntetéséig. Legfontosabb televíziós munkájuk a Pulitzer-emlékdíjas Propaganda, amely 2002 óta jelentkezik évi két sorozattal a Tv2-n. 

A Nők Lapja vezető szerkesztőjeként mindig az igényes tartalom híve, legyen szó irodalomról, kultúráról, gasztronómiáról vagy építészetről. A Nők Lapja Enteriőr című kiadványában a belső tér és az épület összhangját tartja fontos szempontnak, ezért a lapban évek óta jelennek meg cikkek energia hatékony házakról, a fenntarthatóságot és az ökotudatosságot tartva szem előtt a lakások berendezésénél az esztétikai követelményeken kívül.  Újságíróként és szerkesztőként több újságnál is dolgozott, mint például az Otthon, a Lakáskultúra.hu, a Maxima magazin, nyolc éve pedig a Nők Lapját és a lap különszámait szerkeszti

Bagi László
újságíró
Ficsor Benedek
újságíró

Művészettörténet és történelem szakon végzett. Tanulmányait a budapesti ELTE után részben külföldön, a párizsi EHESS Territoires, sociétés, développement doktori programján folytatta, ahol közelebbről is megismerte a városi területek revitalizációjának francia példáit. Ezek a jó gyakorlatok és a külföldi analógiák gyakran feltűnnek írásaiban is. A Forbes újságírójaként rendszeresen foglalkozik az építészet, az urbanisztika, a dizájn és a kortárs művészet különböző területeivel, tágabb értelemben a várossal és a „jó élettel”.

A Magyar Nemzet kulturális rovatánál sok egyéb mellett urbanisztikával, örökségvédelemmel foglalkozott, kollégáival közösen építészeti sorozatot indítottak a lap heti magazinjában, elsősorban a magyar modernizmus alkotóira fókuszálva. Alapító tagja a Magyar Hangnak, a hetilap indulása óta kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi, városfejlesztési és műemlékvédelmi ügyekre.

Földes András
újságíró
Rajcsányi Gellért
szerkesztő-újságíró

Az Index újságírójaként foglalkozik építészettel, vizuális kultúrával és kortárs képzőművészettel is. A Média Építészeti Díjának visszatérő zsűritagja. Az utóbbi években a menekültválság helyszíneiről, konfliktus zónákból és a globális klímaváltozásról jelentek meg fontos riportjai, videói. Munkáival Pulitzer-emlékdíjat, Minority Rights Group Fejlesztési Újságírói Díjat és Hégető Honorka-díjat is nyert már.

1981-ben született Siófokon, máig a Balaton vidékét tartja igazi hazájának. Kamaszkorában évekig építész akart lenni, gyerekkorától kezdve mindig is érdekelte az épített környezet, az építészet története és kortárs fejleményei, a városok és a tájak sajátosságai. Elsősorban kultúrával és nagyvilággal foglalkozó újságíróként, valamint bloggerként indult pályafutása. Az UFi, a Reakció, majd 2009-től ezek utódlapjának, a Mandiner.hu-nak volt vezető szerkesztője, jelenleg pedig főszerkesztője. Írásai jelentek meg a Heti Válaszban, a Magyar Nemzetben és a Magyar Narancsban.

Vincze Miklós
újságíró

1991ben született ÓzdonÉpítészeti pályára készült, de nyomokban sem létező rajztehetsége miatt inkább a médiát választotta. A technológiai újságírásban töltött rövid idő után három évig volt a New York-i Gawker Media munkatársa, 2015 óta pedig a 24.hu Kultúra rovatát erősíti. Itt futó sorozata, az Ismeretlen Budapest a város rejtett szépségeit – épületeit, tereit, szobrait és elfeledett történeteit mutatja be. Írásai korábban számos angol nyelvű híroldalon tűntek fel.

Szakmai bírálók

Somogyi Krisztina
építészetkritikus, vizuáliskörnyezet-kutató
Lévai Tamás DLA
építész

Bölcsészdiplomáit az ELTE-n, újságírói diplomáját televízió és rádió szakirányon, design elméleti képzését Londonban a University of the Arts egyetemen szerezte, disszertációját az ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskolájában a környezetpszichológia és építészet interdiszciplináris területén az építész és nem-építész nézet összehasonlíthatóságának témakörében írta. 1999-2000-ben a Duna Tv építészeti műsorának szerkesztője. 2012-2014-ben a FUGArádió boardjának elnöke. Számos cikk, film, kiállítás és tudományos kutatás készítője, konferenciák szervezője. Építészeti írásaiért 2014-ben Ezüst Ácsceruza-díjat, oktatási tevékenységéért a Műegyetem Építészmérnöki Karától címzetes egyetemi docens címet kapott, 2016-ban az építész szakmától Molnár Péter-díjban részesült. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként az iskolaépítészet témakörében az építészet recepciójának új lehetőségeivel foglalkozik. A MÉSZ felkérésére az UIA Architecture and Children munkacsoportjának magyar delegáltja, vállalása az épített környezeti neveléssel kapcsolatos tevékenységek támogatása.

A BME Középülettervezési Tanszék külsős konzulense, a Mesteriskola mestere. Szakterülete a közösségi építészet tervezésben, kutatásban és tanításban egyaránt. Mikor Jószai Ágnessel együtt megnyerték a Maribori Új Művészeti Galéria megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot, műtermet alapítottak Budapesten TARKA architects néven. 12 elsődíjas pályázatuk és számos helyezésük nemzetközi porondra sodorta őket. A Shanghaji Magyar Pavilont az EXPO bizottság Ezüst díjjal jutalmazta. Workshopok, kiállítások és konferenciák sorának résztvevője és szervezője többek közt Berlinben, Tokióban, Oslóban, Brüsszelben. Publikációi jelentek meg koreai, japán német, szlovén, román szaklapokban és a legfőbb szakmai internetes portálokon, előadásai a hazai egyetemeken, szakmai fórumokon. Szakmai munkáját a Magyar Építész Kamara diplomadíjjal, a Magyar Építész Szövetség Szendrői díjjal és Molnár Péter emlékdíjjal honorálta.

Kovács Dániel
művészettörténész, kurátor

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a római La Sapienzán tanult, majd 2007-es diplomázását követően a hg.hu szerkesztője lett. 2009-től 2013-ig főszerkesztő. Ezt követően a Szépművészeti Múzeum munkatársaként részt vett a Liget Budapest első nemzetközi tervpályázatának előkészítésében, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Projektirodájának munkatársa és a campusfejlesztést előkészítő MOME Laboratory tagja. 2015-2018 között a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója, 2019-től a berlin-budapesti MMPraxis kollektíva tagjaként a Montag Modus rendezvénysorozat kurátora. 2010 óta a Kortárs Építészeti Központ tagja, majd kuratóriumi tagja, itt többek közt az Artur.org.hu kortárs építészeti túraoldal, a Wikipédia-projekt, valamint a Paradigma Ariadné építészirodával közösen létrehozott Translations of Modernism alapítója. Számos építészeti írás, kritika, tanulmány szerzője, saját könyvei Budapest szecessziós és két világháború közötti építészetéről jelentek meg. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként Cs. Juhász Sára és Csaba László építészek életművének feldolgozásával foglalkozik.

MÉD

MÉD 2019

nevezés

A média építészeti díja

Jegyvásárlás

Zsűri

Média partnerek

Épületek és tervek
beküldése

Nevezés a díjra

Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat

Archívum

Mesterek köszöntése

Perika-díj